Aνθρώπινο μυαλό και Επιστήμη
Πρόσφατα επισκέφθηκα το Ισραήλ, -λέει ο συγγραφέας ,- και ενώ εκεί, έλαβα μέρος σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο:
"Αξίζει μια σκέψη."
Η ιδέα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.
Κάθε πρόγραμμα στη σειρά αυτή αποτελείται από δύο άτομα που έχουν μια συνομιλία για μισή ώρα. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - πρόσφατες συζητήσεις κυμαίνονταν από το ισραηλινό σύστημα υγείας για να αραβικό πολιτισμό.
Μου ζητήθηκε να έχουν μια συνομιλία με τον Δρ Ρόμπερτ Aumann, ένας μαθηματικός που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά το 2005.
Θα έπρεπε να μιλήσουμε για τη φύση των μαθηματικών και του ρόλου της ως γλώσσα της επιστήμης, αλλά η κουβέντα πέρασε, η φύση της επιστήμης γενικότερα.
Συγκεκριμένα, οι δύο συμφώνησαν ότι ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια φυσική πραγματικότητα ανεξάρτητη από τον άνθρωπο υπάρχει εκεί έξω(Διαφορετικά, όπως ο Γούντι Αλεν είπε κάποτε:
«Εάν τίποτα δεν υπάρχει πραγματικά, εγώ σίγουρα αχρεωστήτως για το τελευταίο χαλί μου.
Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ μας είναι ότι στη πραγματικότητα - αυτό που ονομάζουμε «επιστήμη» - επηρεάζεται έντονα από την ανθρώπινη αντίληψη και τις έννοιες.
Για παράδειγμα, ρίξτε μια απλή δήλωση όπως: Είμαστε στην κατοχή της δύναμης της βαρύτητας πάνω σε μια σφαίρα που ονομάζεται Γη.Η δήλωση αυτή είναι φορτωμένη με έννοιες που είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου νου.
Τι είναι μια σφαίρα;
Είναι η συλλογή όλων των σημείων που βρίσκονται σε ίση απόσταση από ένα ορισμένο σημείο στο χώρο.
Αλλά τι είναι ένα σημείο;
Ποια είναι η απόσταση;
Τι είναι το χώρο;
Τι είναι μια δύναμη;
Ο Aumann και εγώ, επίσης, συμφώνησαμε, ωστόσο, ότι η ανθρώπινη προσπάθεια για να αποκαλύψει τους "νόμους της φύσης" δεν θα ήταν δυνατή σε όλα, όταν αυτοί οι νόμοι δεν υπήρχαν στο πρώτο ρυθμό.
Με άλλα λόγια, εάν ένα άτομο υδρογόνου στη Γη συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από ένα άτομο υδρογόνου σε έναν γαλαξία που βρίσκεται ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά, ή εάν τα αποτελέσματα των πειραμάτων στην Αλαμπάμα παράγονται εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα των ίδιων πειραμάτων που διεξάγονται στο Νέα Μεξικό, όλες οι προσπάθειες μας να κατανοήσουμε το σύμπαν θα ήταν καταδικασμένες.
Η φύση έχει το είδος μας, που διέπεται από καθολικούς νόμους, και όχι από κάποια τοπικιστικά Καταστατικά.
Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και με το προκατειλημμένο ανθρώπινο μυαλό μας, έχουμε μια ευκαιρία να αποκρυπτογραφήσουμε το μεγάλο σχέδιο της Φύσης.
Aνθρώπινο μυαλό
το πως αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μυαλό το σύμπαν
Η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου
χαρτογράφηση και την ηλεκτρονική προσομοίωση του πολύπλοκου εγκεφάλου......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου