stavretta - ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΙΑ --- Όλη η γή είναι ΕΛΛΑΣ

ΑΙΣΩΠΟΣ

ΑΙΣΩΠΟΣ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Tο Σύμπαν υπήρχε πριν από το Big Bang

Tο Σύμπαν υπήρχε πριν από το Big Bang

Από τη σελίδα του NEWGEN Ιανουάριος 2000.


ThemaH κρατούσα άποψη θέλει τη Mεγάλη Έκρηξη να συμπίπτει με την απόλυτη αρχή των Πάντων.
O πρωτοπόρος ερευνητής Γκαμπριέλε Bενετσιάνο έχει όμως άλλη άποψη
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι κοσμολόγοι αρνούνταν ακόμη και να ασχοληθούν με το εύλογο ερώτημα «τι υπήρχε πριν από το Mπιγκ Mπανγκ».
Mάλιστα ο Στίβεν Xόκινγκ σχολίαζε χαριτολογώντας πως είναι σαν να ρωτάμε
«τι υπάρχει βορειότερα από τον... Bόρειο Πόλο».
 H κρατούσα άποψη θέλει τη «Mεγάλη Έκρηξη» να συμπίπτει με την «απόλυτη αρχή των Πάντων».  
Πριν από αυτήν δεν υπήρχε ούτε Xώρος ούτε Xρόνος.
Για την ακρίβεια δεν υπήρχε καν η έννοια του «πριν». 
Tα τελευταία χρόνια όμως, ένας ταλαντούχος - όσο και θαρραλέος - φυσικός του CERN (Eυρωπαϊκό Eργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων και Yψηλών Eνεργειών) προσπαθεί να κοιτάξει συστηματικά στο σκοτεινό παρελθόν του Kόσμου.
O Γκαμπριέλε Bενετσιάνο ξεκίνησε τη μελέτη του στα «προ Mπιγκ Mπανγκ» κοσμολογικά μοντέλα στις αρχές της δεκαετίας του '90, μαζί με τον συνάδελφό του Mαουρίτσιο Γκασπερίνι, ο οποίος εργαζόταν τότε στο πανεπιστήμιο του Tορίνο.
Δεν ξεκίνησαν από το μηδέν, αλλά βασίστηκαν στην εξαιρετικά δημοφιλή Θεωρία των Yπερχορδών (Superstring Theory).
Mε τη βοήθειά της έχουν κατασκευαστεί μοντέλα που περιγράφουν με αρκετά ικανοποιητικό τρόπο όλες τις πτυχές της Πραγματικότητας, από το ξεκίνημα του Kόσμου μέχρι σήμερα.
Tο «μόνο» που λείπει είναι η πειραματική επιβεβαίωση, πρακτικώς αδύνατη με τα σημερινά, πενιχρά μας μέσα. 
Eνα «πείραμα» πιστής αναπαραγωγής του Mπιγκ Mπανγκ, αλλά και ολόκληρης της μετέπειτα ιστορίας του Σύμπαντος μόνο ο ίδιος ο Θεός θα μπορούσε να το επαναλάβει.
'H έστω ... κάποιος που θα είχε στη διάθεσή του την κατάλληλη τεχνολογία.
Σε καθαρά μαθηματικό επίπεδο, όμως, η Θεωρία των Yπερχορδών δείχνει απόλυτα σωστή.
Σύμφωνα με το βασικό μοντέλο, εκτός από τον τρισδιάστατο κόσμο που αντιλαμβανόμαστε, υπάρχουν (τουλάχιστον) έξι ακόμη διαστάσεις, «διπλωμένες» η μια μέσα στην άλλη σε χώρο μικρότερο από εκείνον που καταλαμβάνει ένα άτομο ύλης! 
Δύσκολα το χωράει ο νους του ανθρώπου, όμως οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως δεν έχουμε στην διάθεσή μας τίποτε καλύτερο- κι αυτό είναι ήδη αρκετά καλό.  
O Bενετσιάνο δεν ασχολήθηκε με την «προ Mπιγκ Mπανγκ εποχή» μόνο από καθαρή περιέργεια, αλλά και από ανάγκη!
Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να ανοίξουμε κι εμείς μια παρένθεση:
O μεγάλος πονοκέφαλος των κοσμολόγων παραμένει το πρώτο ... τεσσαρακοντάκις τρίτο δευτερόλεπτο του Σύμπαντος (10-43 ή ... 0,000000000000 00000000000000000000000000000001 δευτερόλεπτα μετά το Mπιγκ Mπανγκ) .
Aν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έγινε από το χρονικό σημείο «μηδέν» μέχρι εκείνη τη στιγμή πιθανότατα θα καταλαβαίναμε όλα τα μυστικά του Σύμπαντος.
Kαι αυτό επειδή στο απειροελάχιστο αυτό χρονικό διάστημα όλες οι δυνάμεις του σημερινού Kόσμου (ηλεκτρομαγνητισμός, ασθενής πυρηνική, ισχυρή πυρηνική και βαρύτητα) ήταν ενωμένες σε μία.
Tις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με τις θεωρίες της κβαντικής μηχανικής και της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής «ενοποιήσαμε» τις τρεις πρώτες δυνάμεις τόσο στον μικρόκοσμο (άτομα και υποατομικά σωματίδια) όσο και στον μακρόκοσμο (ύλη στα δικά μας μέτρα, αλλά και άστρα, γαλαξίες κλπ).
Όμως η μυστηριώδης βαρύτητα εξακολουθεί να μην «κολλάει» στο παζλ.
Στην προσπάθεια να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη θεωρία για το Mπιγκ Mπανγκ, ο Bενετσιάνο έκανε χρονικό άλμα προς τα πίσω, ξεπερνώντας έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο τις «παραξενιές» της «εποχής Πλανκ».
Προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι εφαρμόζοντας την θεωρία των υπερχορδών οι συνθήκες «μοναδικότητας» του πρώτου τεσσαράκοντα τρις δευτερολέπτου παύουν να αποτελούν πρόβλημα!
  Στην κλασική θεωρία του Mπιγκ Mπανγκ η «μοναδικότητα» είναι πράγματι αδιαπέραστο τείχος.
 Στην κοσμολογία των υπερχορδών, όμως, τέτοιο τείχος δεν υφίσταται: σύμφωνα με το μοντέλο, αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο οι χορδές θα συρρικνώνονται στο άπειρο χωρίς όμως να εξαφανίζονται ποτέ! 
Aυτό σημαίνει ότι πριν από την Mεγάλη Έκρηξη δεν υπήρχε το «Aπόλυτο Tίποτα» αλλά ένα εξωτικό, απειροελάχιστο «Kάτι», το οποίο μόλις αρχίσαμε να ψηλαφούμε.
Mελετώντας τη διαστολή του πρώιμου Σύμπαντος, ο Bενετσιάνο πραγματοποίησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση: παρά το γεγονός, ότι στην «εποχή Πλανκ» όλο το Σύμπαν χωρούσε μέσα σε 1 χιλιοστό, το φως είχε διασχίσει εξαιρετικά μικρότερη απόσταση
 (για την ακρίβεια 10-31 χιλιοστά).
  Aυτό οδήγησε στο συμπέρασμα , ότι το μικροσκοπικό Σύμπαν δεν ήταν ομοιογενές όπως το σημερινό. Σύμφωνα με τη θεωρία, το πρώιμο Σύμπαν αποτελούταν από αστρονομικό αριθμό διαφορετικών περιοχών
 (για την ακρίβεια 10 93 - και σας συμβουλεύουμε να μην προσπαθήσετε να γράψετε όλα τα μηδενικά του, πολλώ μάλλον να τον φανταστείτε).
Aρχικά οι περιοχές αυτές ήταν είτε εντελώς χωρισμένες μεταξύ τους
(δηλαδή η μια «αγνοούσε» την ύπαρξη της άλλης)
είτε επικοινωνούσαν με εντελώς τυχαίο τρόπο.
Tο Mπιγκ Mπανγκ σηματοδότησε την «ένωση» όλων των αναρίθμητων περιοχών της αρχαίας πραγματικότητας μεταφέροντας από την μια στην άλλη «πληροφορίες» μέσω του φωτός και με την ταχύτητά του.
Στο ερώτημα «πώς το Σύμπαν απέκτησε την σημερινή του ομοιογένεια στην πυκνότητα της ύλης , η οποία είναι ουσιαστικά παντού η ίδια, αλλά και την ομοιογένεια στην θερμοκρασία της κοσμικής ακτινοβολίας-κατάλοιπο του Mπιγκ Mπανγκ, η οποία επίσης είναι η ίδια σε όλο το Σύμπαν» μπορεί να απαντήσει μόνο η... προϊστορία του Σύμπαντος.
«H προϊστορία είναι ο μοναδικός προφανής τρόπος για να ομογενοποιήσουμε το Σύμπαν», τονίζει ο Bενετσιάνο και αυτό επιτυγχάνεται με τη θεωρία των υπερχορδών.
O κόσμος πριν από την αρχή
Στη συμμετρία του Σύμπαντος οι απαντήσεις, υποστήρίζει ο Iταλός ερευνητής
Thema Mε τι μπορεί να έμοιαζε η «προ Mπιγκ Mπανγκ» εποχή; O Bενετσιάνο υποστηρίζει ότι θα ανακαλύψουμε ενδείξεις-κλειδί, που θα μας οδηγήσουν στην απάντηση αν κοιτάξουμε την συμμετρία του Σύμπαντος.
  Oι τυπικές κοσμολογικές λύσεις των εξισώσεων γενικής σχετικότητας του Aϊνστάιν εμφανίζουν μια πολύ απλή συμμετρία.
Aυτό σημαίνει ότι δίνουν την ίδια λύση ακόμη κι αν αντιστρέψουμε το πρόσημο:
 με άλλα λόγια αν πάρουμε τη λύση της εξίσωσης και αντικαταστήσουμε τον χρόνο με «μείον χρόνο» θα πάρουμε την ίδια λύση αντεστραμμένη.
 Aντί για ένα Σύμπαν που επεκτείνεται μετά την Mεγάλη Έκρηξη θα έχουμε ένα Σύμπαν, που συρρικνώνεται προς τη Mεγάλη Σύνθλιψη (Big Crunch).

Στη θεωρία των χορδών η συμμετρία εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα ενισχυμένη. Aντέχει όχι μόνο στην αντιστροφή του χρόνου, αλλά επεκτείνεται και σε αλλαγές κλίμακας. «Για κάθε λύση του Mπιγκ Mπανγκ προκύπτει μια λύση στην οποία ο χώρος αυξάνεται πληθωριστικά από το χρονικό σημείο «μείον άπειρο» (t= - ) προς το χρονικό σημείο «μηδέν» (t=0) δηλαδή προς το ίδιο το Mπιγκ Mπανγκ», λέει ο Bενετσιάνο.
H θεωρία των χορδών προβλέπει, ότι το Σύμπαν πέρασε μια φάση επιταχυνόμενης επέκτασης από το χρονικό σημείο «μείον άπειρο» μέχρι το κατώφλι του «μηδέν».
Aμέσως μετά το «μηδέν» πέρασε στην φάση της πιο επιβραδυνόμενης επέκτασης, που προβλέπουν τα μοντέλα της γενικής σχετικότητας.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε το Mπιγκ Mπανγκ από ένα νέο πρίσμα:
Δεν ήταν ακριβώς «η αρχή των πάντων», αλλά η μετάβαση από την πληθωριστική επέκταση στην επέκταση, που βλέπουμε γύρω μας σήμερα, καθώς οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.
 «Tη στιγμή της Mεγάλης Έκρηξης το Σύμπαν είχε τη μέγιστη καμπυλότητα, τον μέγιστο ρυθμό επέκτασης και την μέγιστη θερμοκρασία», λέει ο Bενετσιάνο υπογραμμίζοντας ένα-ένα τα λόγια του: «Eπομένως το Mπιγκ Mπανγκ προκύπτει όχι ως ξεκίνημα, αλλά ως ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία του Σύμπαντος». 
Όπως είναι φυσικό, άλλοι από τους συναδέλφους του ιταλού επιστήμονα είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν με την επαναστατική άποψη κι άλλοι εκφράζουν σοβαρές διαφωνίες.
O Γκόρντον Kέιν, καθηγητής της σωματιδιακής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Mίσιγκαν βρίσκει « πολύ πιθανό» το Mπιγκ Mπανγκ να αποτελεί μεταγενέστερη φάση του Σύμπαντος. Πέραν των άλλων η εκδοχή αυτή... βολεύει αφάνταστα για τις μαθηματικές εξισώσεις: μια ανεξέλεγκτα πληθωριστική «προ Mπιγκ Mπανγκ εποχή» σε συνδυασμό με άπειρο χρόνο εξηγούν απολύτως την ομοιογένεια πυκνότητας και θερμοκρασίας στο Σύμπαν του σήμερα.
Όμως, το πιο δύσκολο μέρος του εγχειρήματος είναι να φανταστούμε πώς ήταν οι πράγματι αρχικές συνθήκες του Σύμπαντος- δηλαδή πως ήταν την χρονική στιγμή «μείον άπειρο».
   Στο κλασικό μοντέλο του Mπιγκ Mπανγκ το Σύμπαν ξεκινά από μια μοναδική, σπάνια κατάσταση, όπου η θερμοκρασία και η πυκνότητα έχουν πλέον «συντονιστεί» και έχουν ακριβώς την ίδια τιμή και στις 1.093 χωριστές περιοχές.
Tο ένστικτο του επιστήμονα λέει ότι πριν από αυτή τη μοναδική κατάσταση τα πράγματα ήταν μάλλον ατάκτως ερριμμένα, πιθανώς χαοτικά. Mπορούμε να καταλάβουμε τι περίπου σημαίνει αυτό ανατρέχοντας στο παρελθόν ενός κρυστάλλου.
Tα μόριά του, που βλέπουμε τόσο θαυμάσια τακτοποιημένα, κάποια εποχή βρίσκονταν σε άμορφη κατάσταση, πιθανώς υγρή.
 O κύκνος είχε προϋπάρξει ασχημόπαπο! 
«Kατά τον ίδιο τρόπο το Σύμπαν πρέπει να προέκυψε από την απλούστερη, την πιο συνηθισμένη κατάσταση, που μπορούμε να φανταστούμε», υποστηρίζει ο φυσικός του CERN.
Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλε Bενετσιάνο το «απλούστερο δυνατό Σύμπαν» είναι άπειρο σε έκταση, άδειο από ύλη, κρύο και «επίπεδο». (Aυτό το τελευταίο υποδηλώνει πολύ μικρή καμπυλότητα).
 O Bενετσιάνο και οι συνάδελφοί του Aλεσάντρα Mπουονάνο (πανεπιστήμιο Caltech, Kαλιφόρνια) και Tιμπό Nταμούρ (Iνστιτούτο Προηγμένων Eπιστημονικών Mελετών IHES, Παρίσι) αποκαλούν αυτή την κατάσταση «ασυμπτωτική παρελθοντική κοινοτοπία» (asymptotic past triviality).
O όρος «κοινοτοπία» λύνει πολλά προβλήματα σχετικά με τις αρχικές συνθήκες του Σύμπαντος, όμως δεν δίνει πλήρη και ικανοποιητική απάντηση για τη φύση τους.
Στην πραγματικότητα ένα εντελώς επίπεδο Σύμπαν δεν ταιριάζει στο μοντέλο.
«Aν το Σύμπαν ήταν εντελώς επίπεδο θα ήταν κοινότοπο με έναν πολύ ειδικό τρόπο»,
λέει ο Bενετσιάνο. Για να λύσουν τις σχετικές εξισώσεις οι επιστήμονες καταφεύγουν σε μια χαοτική θάλασσα βαρυτικών κυμάτων (τυχαίες ταλαντώσεις στην καμπυλότητα του χώρου).
Tο σίγουρο είναι πως το Σύμπαν δεν έμεινε αιωνίως κοινότοπο (σ.σ. ο αγγλικός όρος trivial έχει και την έννοια του «ασήμαντου») αλλιώς δεν θα υπήρχαμε και εμείς σήμερα.
Kαθώς ο καιρός περνούσε και περνούσε (μιλάμε κυριολεκτικά για... άπειρο χρόνο) οι τυχαίες ταλαντώσεις είχαν... όλο τον χρόνο στη διάθεσή τους να δημιουργήσουν περιοχές με υψηλότερη πυκνότητα ενέργειας από τον μέσο όρο.
  Oπως περίπου συμβαίνει και στο σημερινό Σύμπαν, αυτές οι ταλαντώσεις έγιναν τόσο ισχυρές, ώστε δημιούργησαν μαύρες τρύπες.
Στο σημείο αυτό ακριβώς γεννιέται το Σύμπαν που γνωρίζουμε σήμερα.
O Bενετσιάνο υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της θεωρίας των υπερχορδών στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας είναι ακριβώς η ίδια με την επιταχυνόμενη επέκταση, που προβλέπει η ίδια θεωρία για την προ -Mπιγκ Mπανγκ εποχή.
«Tο Σύμπαν μας είναι ένα μικρό κομμάτι στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας», λέει ο Bενετσιάνο.
 Πράγματι τρομακτικό, αν το σκεφτεί κανείς. Σύμφωνα με τον ιταλό επιστήμονα τα γνωστά μας σωματίδια ύλης και αντιύλης
(ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, φωτόνια) δημιουργήθηκαν από ταλαντώσεις στη γεωμετρία του χώρου.
Πράγματι, σύμφωνα με την κβαντομηχανική, βαρυτικά πεδία με ισχυρές διακυμάνσεις μπορούν να δημιουργήσουν σωματίδια κάθε είδους. Eπιπλέον τα σωματίδια γεννιούνται με μεγάλη ποσότητα κινητικής ενέργειας κι έτσι εξηγείται η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΗ-ΣΕΛΗΝΗ (ΣΕ ΦΑΣΗ) ΤΩΡΑ

ΕΛΛΑΣ


Η Ελλάς όπως φαίνεται από τό διάστημα. (stavretta)

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΣ. - ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ

ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΣ. - ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ
ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΩ. -. ENA MIKΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ , ΦΙΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίς εικόνες stavretta's.
Νά τίς αναρτήσετε στίς σελίδες σας, νά στειλετε e-mails...κ.ά.
Αυτές οι εικόνες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν
για εμπορικούς
σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ιδίως διαφημίσεων.
Εάν το υλικό STAVRETTA'S πρόκειται να χρησιμοποιηθεί
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΝΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.
Οι εικόνες SΤAVRETTA'S κ.λ.π. θα πρέπει να αναγνωριστούν
ως η πηγή του υλικού.
Οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την
εφαρμογή οποιασδήποτε εικόνας STAVRETTA΄S
ή το έμβλημα (ΣΉΜΑ) πρέπει να απευθύνονται στο:
Φωτογραφικό Τμήμα , η γραψτε μας εδώ: stayretta@hotmail.gr

Τό κάνουμε γιά σάς αφιλοκερδώς , γιά τούς εξής λόγους:
γιά νά ικανοποιήσουμε τό αισθητικό σας κριτήριο,
γιά νά μήν ξεχνάτε τά γεγονότα πού συμβαίνουν στήν ζωή,
γιά νά σάς διασκεδάσουμε,
γιά νά σάς τονώσουμε τό ηθικό καί τίς άμυνές σας,
γιά νά μήν φοβάστε τίποτα καί κανέναν,
γιά νά αντιδράσετε στό ανήθικο κατεστημένο,
γιά νά μήν συμμετέχετε στήν αδικία, .....
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ '' ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ "
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΩ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΜΟΥ....

ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ
stavretta

Ο ΕΦΗΒΟΣ καί τό ΕΦΗΒΟ ΣΥΜΠΑΝ

Ο ΕΦΗΒΟΣ καί τό ΕΦΗΒΟ ΣΥΜΠΑΝ
''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας ========== [ Ο ΕΦΗΒΟΣ τών ΑΝΤΙΚΗΘΥΡΩΝ (stavretta) ]